Začátek chovné sezony 2014

09.02.2014 11:35

Některým chovatelů vzhledem k teplému počasí letos začala sezona o nějaký čas dříve, a proto bych vám chtělapřipomenout některé důležité informace, zvláště mladý a ne moc zkušeným holubářům...

Někdy je velký problémem rozpoznat u holubů jejich pohlaví (holub se uvádí v holubářských zápisech jako ,,H" a holubice ,,HE"), někdy je rozpoznáme podle hlavy. Holubice má menší hlavu, než holub, ale není to na 100%. V některých knihách se mluví o snubním prstenu nebo jiném kovovém předmětu, kdy jej navážete na nit a položíte na záda holuba/holubice a pomalu zvedáte, podle pohybu poznáte zda je to holub či holubice. Holub-pohyb prstenu-bude se kývat ze strany na stranu a u holubice bude prsten pomalu utvářet obrys vajíčka nebo kruhu. Tuto metodu však ještě nikdo nevysvětlil...a také není stoprocentní..

Potom můžete pohlaví poznat podle kostí kousek za nohama holuba, když jsou kosti daleko od sebe (vejde se vám tam prst) je možné, že je to holubice, když jsou kosti hodně blízko u sebe zřejmě držíte v rukou holuba, ale také to není na 100% a můžete toto rozpoznání používat pouze u starších holubů (mejméně 1 rok stáří) ne u mladých holubat, protože ty ještě nejsou plně vyvinuti v tomto ohledu.